En sak jag lärt mig..

Dessa två texter hittade jag på jobbet ikväll. Jag tänkte dela med mig av dem eftersom jag anser de väldigt viktiga!


1.

"Ponera att klockan är 17:15 och du kör hem (ensam naturligtvis) efter en osedvanlig arbetsam dag på jobbet. Du är riktigt trött och frustrerad..

Du är mycket stressad och upprörd..

Plötsligt känner du STARK SMÄRTA i ditt bröst. Smärtan börjar stråla ut i din arm och upp i din käke. Du är mindre än en mil från det sjukhus som ligger närmast där du bor. Tyvärr vet du inte om du kommer att kunna klara av att åka så långt.

VAD GÖR DU?

HUR ÖVERLEVER MAN EN HJÄRTATTACK NÄR MAN ÄR ENSAM?


Eftersom många är ensamma när de får en hjärtattack och är utan hjälp, så har personen vars hjärta slår felaktigt och börjar känna sig yr endast ca 10 sekunder på sig innan de förlorar medvetandet.

VAD GÖR MAN?

Få inte panik, men börja hosta upprepade gånger och mycket kraftigt.

Ett djupt andetag skall tas före varje hostning. Hostningen måste vara djup och så lång som möjligt. På samma sätt som när man försöker få upp slem från lungorna.

Ett andetag och en hostning måste upprepas hela tiden ungefär varannan sekund utan uppehåll till dess att hjälp anländer eller till dess att hjärtat känns som om det slår normalt igen.

Djupa andetag för ner syre i lungorna och hoströrelser kramar hjärtat och håller blodet i cirkulation. Det kramande trycket på hjärtat hjälper hjärtat att återfå normal rytm. På detta sätt kan hjärtattack-offer ta sig till ett sjukhus!

Artikeln publicerad i nr. 240 av Journal General Hospital Rochester"

2.

"Under en grillfest snubblade en deltagare och föll mjukt ner på marken. Hon försäkrade att hon mådde bra (de andra var redan färdiga att kalla på ambulans) och att hon bara snubblat på en stenplatta för att hon hade nya skor. Vännerna hjälpte henne upp och gav henne en ny tallrik med mat - hon verkade något yr, men bestämde sig för att fortsätta som om inget hänt. Senare ringde hennes man till vännerna och sa att hon förts till sjukhus - (Kl 06:00 avled hon) Hon hade drabbats av en hjärnblödning under grillfesten. Om hennes man och vännerna hade vetat hur man diagnosticerar en hjärnblödning hade hon kanske fortfarande varit i livet.

Att bota en hjänblödning eller stroke

En neurolog bekräftar att om man ringer honom inom de första tre timmarna så kan han bota helt effekten av en hjärnblödning eller propp (sk. Stroke). Han säger att konsten är att känna igen symtomerna och göra en enkel diagnos inom dessa tre timmar.

Hur känner man igen en stroke?

Ofta är det svårt att känna igen symtomen av en hjärnblödning eller propp i hjärnan. Tyvärr kan bristen på kunskap visa sig fatal. Offret kan lida hjärnskador om hjälparna inte lyckas känna igen symtomerna av en stroke.

Läkarna har enats om en metod att känna igen en stroke genom tre enkla frågor:

1. Be patienten att LE
2. Be patienten att LYFTA UPP BÅDA ARMARNA
3. Be patienten att SÄGA EN ENKEL MENING (Sammanhängande) Tex. "Idag skiner solen"

Om hon/han har svårigheter med någon av dessa tre uppgifter, tillkalla genast läkare och ambulans. Ring 112 och beskriv symtomerna."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0