En sak jag lärt mig..

Dessa två texter hittade jag på jobbet ikväll. Jag tänkte dela med mig av dem eftersom jag anser de väldigt viktiga!


1.

"Ponera att klockan är 17:15 och du kör hem (ensam naturligtvis) efter en osedvanlig arbetsam dag på jobbet. Du är riktigt trött och frustrerad..

Du är mycket stressad och upprörd..

Plötsligt känner du STARK SMÄRTA i ditt bröst. Smärtan börjar stråla ut i din arm och upp i din käke. Du är mindre än en mil från det sjukhus som ligger närmast där du bor. Tyvärr vet du inte om du kommer att kunna klara av att åka så långt.

VAD GÖR DU?

HUR ÖVERLEVER MAN EN HJÄRTATTACK NÄR MAN ÄR ENSAM?


Eftersom många är ensamma när de får en hjärtattack och är utan hjälp, så har personen vars hjärta slår felaktigt och börjar känna sig yr endast ca 10 sekunder på sig innan de förlorar medvetandet.

VAD GÖR MAN?

Få inte panik, men börja hosta upprepade gånger och mycket kraftigt.

Ett djupt andetag skall tas före varje hostning. Hostningen måste vara djup och så lång som möjligt. På samma sätt som när man försöker få upp slem från lungorna.

Ett andetag och en hostning måste upprepas hela tiden ungefär varannan sekund utan uppehåll till dess att hjälp anländer eller till dess att hjärtat känns som om det slår normalt igen.

Djupa andetag för ner syre i lungorna och hoströrelser kramar hjärtat och håller blodet i cirkulation. Det kramande trycket på hjärtat hjälper hjärtat att återfå normal rytm. På detta sätt kan hjärtattack-offer ta sig till ett sjukhus!

Artikeln publicerad i nr. 240 av Journal General Hospital Rochester"

2.

"Under en grillfest snubblade en deltagare och föll mjukt ner på marken. Hon försäkrade att hon mådde bra (de andra var redan färdiga att kalla på ambulans) och att hon bara snubblat på en stenplatta för att hon hade nya skor. Vännerna hjälpte henne upp och gav henne en ny tallrik med mat - hon verkade något yr, men bestämde sig för att fortsätta som om inget hänt. Senare ringde hennes man till vännerna och sa att hon förts till sjukhus - (Kl 06:00 avled hon) Hon hade drabbats av en hjärnblödning under grillfesten. Om hennes man och vännerna hade vetat hur man diagnosticerar en hjärnblödning hade hon kanske fortfarande varit i livet.

Att bota en hjänblödning eller stroke

En neurolog bekräftar att om man ringer honom inom de första tre timmarna så kan han bota helt effekten av en hjärnblödning eller propp (sk. Stroke). Han säger att konsten är att känna igen symtomerna och göra en enkel diagnos inom dessa tre timmar.

Hur känner man igen en stroke?

Ofta är det svårt att känna igen symtomen av en hjärnblödning eller propp i hjärnan. Tyvärr kan bristen på kunskap visa sig fatal. Offret kan lida hjärnskador om hjälparna inte lyckas känna igen symtomerna av en stroke.

Läkarna har enats om en metod att känna igen en stroke genom tre enkla frågor:

1. Be patienten att LE
2. Be patienten att LYFTA UPP BÅDA ARMARNA
3. Be patienten att SÄGA EN ENKEL MENING (Sammanhängande) Tex. "Idag skiner solen"

Om hon/han har svårigheter med någon av dessa tre uppgifter, tillkalla genast läkare och ambulans. Ring 112 och beskriv symtomerna."


Ja, jag är nog bitter..

De senaste dagarna/veckorna/månaderna har jag mest varit sur och irriterad på allt. Jag stör mig på minsta lilla grej och är bara allmänt bitter. Det är i alla fall vad jag fått höra. Det roliga är att jag hör ju själv hur jag låter och jag vet ju själv att jag är irriterad och sur på allt, men vad kan jag göra åt det? Allt går emot mig.

Jag skyller på kylan, mörkret och ensamheten. Jag skyller på den förbannade vintern som ska vara här större delen av året. Ni hör, egentligen tycker jag om vintern.. Men just nu är den bara dum!

Jag ska försöka ordna upp det här. Försöker bland annat att gå ut på promenader i det fina vädret och därmed få lite sol. För sol är nog vad jag behöver. På tal om sol åker bror och Erica till thailand på lördag. Kul för dem! Ärligt talat är jag avundsjuk, men jag hoppas på fina födelsedagspresenter och att de skickar vykort till mig medan de är borta!

I min bitterhet har jag förästen startat ett krig mot grannarna. De vet inte om det själv, men det fanns en anledning till att jag dammsög LÄNGE kl 21 ikväll. Får inte jag sova på morgonen ska deras ungjävel inte få sova på kvällen. SÅ DET SÅ! Sömnlöshet kanske också är en bidragande faktor till att jag är så sur? Jag köpte 8 par öronproppar idag, jag hoppas de ska fungera!

Nä, som jag nyss sa till brorsan.. Jag skulle helst vilja gå ut, gräva ner mig i snön och tina upp till våren. För jag orkar inte med det här längre!

Om jag ändå ska måsta säga en rolig sak, så är det att de kommer och besiktar tapeterna i min lägenhet på måndag. YES! Det är kanske att ljusa upp väggarna här hemma som är nyckeln till lite lycka? Eller det faktum att frelle börjar på 5-skift på måndag som innebär 2 hela ledigveckor och en ledig helg på 5 veckor.

Näe, nu ska jag rycka upp mig och sluta tänka på allt negativt. Nu startar vi om!


En bild från min härliga promenad idag!


Stadium-rean!

I 3 dagar har jag provat köa för att komma in på stadium-rean. Idag, 3e dagen stod jag där 1 timme innan de öppnade, OCH JAG KOM IN!! Yeees!

De har utförsäljning 75% på ALLT på grund av branden på vasa. Men jag måste ärligt säga att hur mkt du än luktar på kläderna så känner du ingen röklukt. Jag handlade grejer till ett värde av 1400 kr drygt, och betalade 371 kr. Rätt värt måste jag säga! Fast idag, 3e dagen var det vääääldigt mkt urplockat. Men men, jag kom ju in och gjorde lite fynd i alla fall!

Nu ska jag strax upp till skolan och ha lite grupparbete.

Förästen, KING att sverige vann över finland imorse!

Jag fick rätt!

"Vi har mottagit Er överklagan mot utfärdad kontrollavgift.

Vi beklagar att Ni har erhållit en kontrollavgift som inte skulle ha utfärdats. Vi hoppas att detta inte ställt till med för mycket besvär och vi ber Er om ursäkt för den felaktiga kontrollavgiften.

Med anledning av de skäl som anförts i Ert ärende har vi avskrivit ärendet vilket innebär att Ni inte behöver betala kontrollavgiften."

1-0 till Malin!


Securitas kan INTE göra sitt jobb!

Alltså ibland kan jag bli så in åt helvete förbannad. Jag ska nog egentligen inte sitta vid en dator då eftersom jag alltid lyckas använda så fula ord, men jag gör ett försök ändå. Jag ska dra det lite kort i alla fall..

Jag var hos en klasskompis ikväll. Jag hade frelles bil och var därmed såklart nykter. Jag åkte därifrån ca 22:30 för att hämta upp frelle som var hos en annan kompis. När jag kommer fram till honom ser jag att det sitter en p-bot på rutan. VA I HELVETE vad såklart min första tanke. Jag var helt 100% säker att jag stod rätt där jag stod så jag tar med mig frelle och kör upp igen för att ta bild på hur bilen stod och på skylten osv. Det roliga är att på P-boten står det skrivet "P-förbud alla dagar 00-08 1/10-31/3" och p-boten är utfärdad 20:51-21:02. Jag kan tillägga att jag stod i parkeringszonen också! Vem som helst kan väl läsa en parkeringsskylt att 00-08 menas från kl 00 på natten till klockan 8 på morgonen, ALLA utom den förbannade parkeringsvakten alltså. Jag ringer securitas men som tur var (för dem) fick jag bara höra en telefonröst. Så jag åker hem, tar korten och skickar iväg ett mail till Securitas. Jag försökte hålla mig formell och skriva in allt relevant, men jag var såååååå nära på att skriva dit "Skicka för fan inte ut praktikanter som inte gått körskola och lärt sig läsa skyltar".

Jag tycker att om man fått en p-bot utfärdad på felaktiga grunder så ska man väl tametusan få 500 kr i skadestånd för sveda och värk ist. Jag kan väl hävda att jag fick en panikångestattack eller va tusan som helst? Jag blir så förbannad. 500 kr är mycket pengar för en fattig student som jag. Betala den och jag har halva matbudgeten borta inför nästa månad.. Jaha, kul.. nudlar en månad. Nä men den där boten ska de dra tillbaka. Jag har alla rätt på min sida, ÄNNU en gång! Allt ska drabba mig, men jag har alltid rätten på min sida och måste styra upp det. Låt mig vara! Jag kan sköta mig!


Bananpannkaka

Bara för att jag längtar utomlands så mkt tog jag och stekte lite bananpannkakor som det fanns mkt av på Bali och i Thailand. Med lite smör och sirap till känns det som att vara där..

ååhh!


Fotokursen är igång

Igår började fotokursen jag ska gå nu fram till i Maj. Digital fotografering och bildhantering heter den och den verkar superbra! Jag har jättehöga förväntningar och kommer säkert visa en del bilder här!

Jennie och Jocke var här och hälsade på idag. Vi bakade kladdkaka och frossade! Gött vare, och härligt med långväga sällskap!

Nu är det dags för sängen. Gonatt!


Vansinnesresa

Jag måste bara få berätta vilken bussresa jag var med om igårmorse 07:30 när jag skulle upp på skolan.

För det första så körde busschaffören väldigt fort och tvärbromsade hela tiden.

För det andra så tog han inte ut svängen i en enda rondell (åkte igenom 7 st) och i vissa fall tvivlade jag på att han skulle komma runt. Han fick också sladd i alla rondeller. Samma sak i alla snäva kurvor.

För det tredje slutade hela resan med att idioten skulle tränga sig in på busshållplatsen vid Universum. Det hade till och med jag kunnat se att det aldrig skulle gå, och mycket riktigt skrapar han sidan på en bil som står i kö vid ett övergångställe.

Jag har nu skickat ett mail till länstrafiken om detta eftersom såna här chafförer uppenbarligen inte klarar av sitt jobb och är en fara för oss andra. Nu har jag återgått till skvallerkärringen Malin, med all rätt!

Jag kan bli så arg på sånt här. Han var inte ens sen i förhållande till tidtabellen. Helt sjukt i alla fall. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver åka med honom i alla fall!

Varför jag skrev mailet var egentligen bara för att länstrafiken ska få en chans att veta vad de har för medarbetare. Om ingen säger något vet man ju inte vad som händer nästa gång han sätter sig bakom ratten. Så egentligen var syftet inte att skvallra, trots att det känns så..

FalukÖrv i ugn

Ett tips på en maträtt jag gjorde i förrgår när jag "inte hade nån mat hemma". Supergott var det iaf!

Ta en falukorv (hur mkt du vill av den), skär den i vanliga skivor men skär inte av helt. Den ska fortfarande sitta ihop som en falukorv. Hacka lök och sätt mellan skivorna. Blanda creme fraiche, grädde och chilisås och häll över. Toppa med riven ost och in i ugnen i 200 grader tills det ser bra ut. Koka pasta eller potatis till!

Lätt som en plätt och skitenkelt!

Månadens roliga

Vi satt halva klassen (ca 30 pers) i en datasal och försökte oss på SPSS. För er som provat detta vet att det inte är det enklaste man kan hålla på med och att när man inte vet vad man gör kan saker bli fel och försvinna. Vi hade en uppgift om psycosocial hälsa där kön var en variabel vi arbetade med. Eftersom vi håller på händer detta:

En tjej räcker upp handen och utbrister:

Ursäkta, jag har tappat bort mitt kön!


Alla skrattar!


Lärarens kommentar (efter att han skrattat lite han också):

Det är tur att alla här vet vad det är vi pratar om. Tänk om nån utifrån skulle gå förbi och höra!

Dagens

Fredrik hade pratat med en kompis som funderar på att skaffa hund. Och därav detta samtal:


Frelle säger:

men ja vill oxå ha

Malin säger:

men du behöver ju ingen, du har ju mig!

om jag färgar håret blir det väl ungefär samma sak? Skällig och rödhårig?

Frelle säger:

HAHAHAHA